Søskensjalusi

Hvordan håndtere søskensjalusi?

Hei kjære foreldre,

Jeg er en mamma til to vakre jenter, og jeg vil gjerne dele noen av mine erfaringer og tips om hvordan håndtere søskensjalusi. Jeg har lært at det å forstå og håndtere søskensjalusi er en viktig del av å oppdra mer enn ett barn.

Søskensjalusi er en helt naturlig reaksjon som ofte oppstår når et nytt barn kommer til familien. Den eldste kan føle en frykt for å miste kjærlighet og oppmerksomhet. De kan tro at hvis foreldre gir kjærlighet til den nye babyen, blir det mindre kjærlighet igjen til dem​​.

Sjalusi kan manifestere seg på mange forskjellige måter. Barnet kan kanskje ha et økt behov for fysisk nærhet, bli mer trist og lei seg, gå noen utviklingstrinn tilbake (for eksempel begynne å tisse på seg igjen eller snakke «baby-språk»), bli konkurranseinnstilt på en av foreldrenes oppmerksomhet, eller bli sint både på dere og på babyen​​.

For å håndtere dette er det viktig å forberede det eldre barnet på at det skal komme et søsken. Dette kan være utfordrende, spesielt for yngre barn, men det er noen strategier som kan hjelpe:

  1. Tilpass forklaringen til barnets alder: Forbered barnet på at det skal komme et søsken på en måte som er tilpasset barnets alder og utviklingsnivå. Dette kan være vanskelig for barn under to år, men ved å vise bilder av babyer samtidig som dere snakker om det, kan det hjelpe barnet å forstå litt mer. Selv om dere har snakket mye om at det skal komme en ny baby, kan små barn likevel bli overrasket når et nytt lite menneske dukker opp, og reagere sterkt på det. Heldigvis vil små barn som regel venne seg til at det er flere i familien ganske raskt, og tilpasse seg den nye situasjonen​​.
  2. Etablere en «dere søsken»-forestilling: Prøv å etablere en forestilling om et felleskap mellom barna, men unngå å gi barnet et bilde av at hun skal få en lekekamerat. Babyen vil ikke bli en lekekamerat på lang tid, og for barnet kan det bli både frustrerende og skuffende hvis hun har fått inntrykk av noe annet. Det kan være lurt å forklare at babyer i begynnelsen ligger og kikker, gråter eller sover mye, og at det tar ganske lang tid før de begynner å leke​​.
  3. Inkluder barnet i forberedelsene: La barnet kjenne hvordan babyen sparker og beveger seg for å forsøke å trigge barnets nysgjerrighet på babyen. Barnet kan involveres i forberedelser, for eksempel innkjøp av babyutstyr. Dere kan trenge å endre rutiner når det kommer et nytt familiemedlem, og det kan være lurt å introdusere noen av disse før fødselen, for eksempel dersom barnet trenger å bytte rom eller seng. Hvis disse tingene skjer i forbindelse med fødselen kan barnet raskt kjenne seg satt til side, og den negative opplevelsen blir koblet sammen med babyen​​.

Og husk, søskensjalusi er en normal del av å tilpasse seg en ny familiestruktur. Det er viktig å være tålmodig og støttende, og å forsikre det eldre barnet om at kjærlighet til den nye babyen ikke betyr mindre kjærlighet til dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk