Tips til nye foreldre

En mammas topp tips til nye foreldre

Å være forelder er en reise fylt med både gleder og utfordringer, men la meg forsikre deg om at det er verdt det. Som en mor til to små jenter, har jeg samlet noen tips basert på min egen erfaring for å hjelpe deg på veien. Fra søvnmangel til milepæler, skal jeg dele mine innsikter om hva som har fungert for meg og hva jeg skulle ønske jeg visste før jeg startet denne reisen.

Her er tipsene:

  1. Forbered deg på å bli overveldet – og det er helt ok
  2. Søvn er en luksusvare
  3. Ikke glem deg selv
  4. Hold kommunikasjonen åpen med din partner
  5. Forståelse for barnets gråt
  6. Gi plass for hud-til-hud-kontakt
  7. Amming er ikke alltid enkelt
  8. Velg dine «kamper»
  9. La barnet utforske
  10. Sov når barnet sover
  11. Husk at det er OK å si nei
  12. Ikke glem partneren din
  13. Barn trenger rutiner
  14. Ta vare på deg selv
  15. Invester i kvalitetsprodukter
  16. Bruk og elsk babyutstyret ditt
  17. Lær tegnene på når babyen er mett og trøtt
  18. Ikke vær redd for å søke råd og hjelp
  19. Nyt øyeblikkene

1. Forbered deg på å bli overveldet – og det er helt ok

Når du blir en ny forelder, er det som om universet legger en helt ny planet i hendene dine, og plutselig forventes det at du skal vite hvordan du skal ta vare på den. Hvis du føler deg overveldet, er du ikke alene. Det er faktisk helt normalt, og noe vi alle har gått gjennom.

Husk at det er lov å be om hjelp, og det er ingen skam i å innrømme at du føler deg litt tapt.

2. Søvn er en luksusvare

Du har sikkert hørt dette tusen ganger, men jeg skal si det igjen – søvnmangel er en reell ting for nye foreldre. Du vil oppleve netter der du bare får sove noen timer i strekk, og det er tøft. Prøv å hvile når barnet ditt sover, selv om det bare er en kort lur. Husk at dette er bare en fase, og det vil bli bedre over tid.

3. Ikke glem deg selv

Å bli mor eller far betyr ikke at du skal glemme deg selv som individ. Det er viktig å ta vare på din egen helse, både fysisk og mentalt. Sørg for å sette av litt tid hver dag til å gjøre noe du liker. Det kan være en kort tur, lese en bok, yoga, eller hva som helst som hjelper deg å slappe av og lade batteriene.

4. Hold kommunikasjonen åpen med din partner

Foreldreskap kan være en stor belastning for forholdet. Det er viktig å snakke åpent om følelsene og utfordringene dere står overfor. Ta vare på hverandre, og husk at dere er et team. Noen dager vil være tøffere enn andre, men ved å støtte hverandre kan dere komme gjennom dem sammen.

5. Forståelse for barnets gråt

Å høre ditt barn gråte kan være hjerteskjærende og stressende, spesielt når du ikke vet hva som er galt. Men husk at gråt er barnets primære kommunikasjonsform. Med tiden vil du lære å skille mellom en «jeg er sulten» gråt og en «jeg trenger en bleieskift» gråt. Vær tålmodig med deg selv og barnet ditt, og husk at det er en læringsprosess for dere begge.

6. Gi plass for hud-til-hud-kontakt

Hud-til-hud-kontakt er kjent for å styrke båndet mellom foreldre og barn. Det hjelper også med å roe barnet og kan til og med forbedre søvnkvaliteten deres. Husk at dette ikke bare gjelder for mødre, men også for fedre!

7. Amming er ikke alltid enkelt

Hvis du har bestemt deg for å amme, vær forberedt på at det ikke alltid er så enkelt som det ser ut. Amming kan være smertefullt og vanskelig, spesielt i starten. Ikke vær redd for å be om hjelp eller råd, enten fra en lege, sykepleier, eller en ammekonsulent. Husk, det er din kropp og ditt valg. Det er mange måter å være en god mor på, uavhengig av om du ammer eller ikke.

8. Velg dine «kamper»

Som foreldre kan det være fristende å håndheve en streng rutine og regler fra starten. Men noen ganger er det greit å la noen ting gli. Hvis ditt barn vil ha på seg prinsessekjolen for femte dag på rad, hvorfor ikke? Velg dine «kamper» og la de små tingene gå. Det vil gi deg mer energi til å håndtere de større utfordringene som kommer.

9. La barnet utforske

Verden er et spennende sted for et lite barn. La barnet ditt utforske og lære på egen hånd (under tilsyn selvfølgelig). Dette oppmuntrer til selvstendighet og hjelper dem med å utvikle viktige motoriske ferdigheter.

10. Sov når barnet sover

Hvert barn er unikt, og de vil ha sine egne sove- og våkentidsmønstre. Prøv å tilpasse din egen rutine etter barnets, slik at du også får hvile når de sover. Å sove når barnet sover kan være en livredder, spesielt i de første månedene når netter kan være uforutsigbare.

11. Husk at det er OK å si nei

Dette er viktig, både for ditt eget velvære og for barnets. Å være en ny forelder er utmattende, og det er fullstendig OK å si nei til visse ting. Kanskje det er et sosialt arrangement du ikke har energi til å gå på, eller kanskje det er et leketøy barnet ditt ønsker seg, men du mener de ikke trenger. Å sette grenser er sunt og nødvendig.

12. Ikke glem partneren din

Det er lett å bli fullstendig oppslukt i barnet ditt, men det er viktig å huske partneren din også. Prøv å sette av tid til hverandre, selv om det bare er en kort samtale eller en rask kopp kaffe sammen. Din partner er også en del av denne nye reisen, og det er viktig å støtte hverandre underveis.

13. Barn trenger rutiner

Rutiner hjelper barnet med å forstå hva som kommer neste, noe som kan være beroligende for dem. En stabil rutine for ting som måltider, badetid og leggetid kan hjelpe barnet ditt til å føle seg trygg og forutsigbar. Men husk, det er også OK å være fleksibel med rutinen når det trengs.

14. Ta vare på deg selv

Dette er kanskje det viktigste rådet av alle. Å være en forelder er utmattende, og det er viktig at du tar vare på deg selv også. Finn tid til å slappe av, selv om det bare er noen få minutter om dagen. Du vil være en bedre forelder hvis du også tar vare på deg selv.

15. Invester i kvalitetsprodukter

Det kan være fristende å kjøpe det billigste alternativet når du handler til barnet, men det er noen ganger verdt å investere litt mer i kvalitetsprodukter. Dette er spesielt sant for ting som barnevogner, bilseter og klær. Kvalitetsprodukter varer lenger, fungerer bedre og er ofte sikrere.

Les også: Hvordan velge riktig barnevogn?

16. Bruk og elsk babyutstyret ditt

Det er ingen tvil om at barn krever mye utstyr, fra bleier til barnestoler. Forsøk å velge produkter som vil gjøre livet enklere for deg og som du virkelig vil bruke. For eksempel, hvis du elsker å gå turer, kan det være verdt å investere i en god bæresele eller barnevogn. Og når du først har utstyret, bruk det! Det er der for å hjelpe deg.

17. Lær tegnene på når babyen er mett og trøtt

Å kjenne igjen tegnene på når babyen din er mett eller trøtt kan spare deg for mange frustrerte øyeblikk. Noen babyer kan for eksempel bli urolige eller trekke seg vekk fra flasken eller brystet når de er mette. Og når de er trøtte, kan de gni seg i øynene, bli urolige, eller suge på hendene sine. Ved å lære disse tegnene kan du møte babyens behov raskt og effektivt.

18. Ikke vær redd for å søke råd og hjelp

Det er ingen skam i å innrømme at du trenger hjelp eller råd. Enten det er fra helsepersonell, en venn, et familiemedlem, eller en online foreldregruppe, kan det å søke råd gi deg verdifull innsikt og støtte. Husk, det er mange mennesker der ute som har vært i din situasjon før, og de er ofte mer enn glade for å hjelpe.

19. Nyt øyeblikkene

Til slutt, husk å ta deg tid til å nyte øyeblikkene. De første månedene og årene med barnet ditt vil være en berg-og-dal-bane av følelser og erfaringer. Det vil være utfordrende, men det vil også være fylt med øyeblikk av ren glede og kjærlighet. Nyt disse øyeblikkene, og prøv å ta vare på dem så mye du kan.

Som mor til to, kan jeg forsikre deg om at det vil bli dager hvor du føler deg som om du ikke kan gjøre noe riktig, men det vil også være dager hvor du føler deg som verdens beste forelder. Husk at det å være en forelder er en læringsprosess, og at det er mer enn OK å gjøre feil. Vi lærer, vokser og blir bedre hver dag. Vær tålmodig med deg selv, og husk at du er den beste forelderen barnet ditt kunne hatt.

For nå, pust dypt, slapp av, og vet at du har dette!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk